Επιλογή Αιμοδότη

Πληροφορίες για τον Αιμοδότη

Επιλογή Αιμοδότη

Η απόφαση για την αποδοχή ή απόρριψη ενός αιμοδότη επαφίεται στην κρίση του υπεύθυνου προσωπικού κάθε υπηρεσίας αιμοδοσίας ξεχωριστά. Για να μην ταλαιπωρηθείτε αν έχετε κάποια αμφιβολία, επικοινωνήστε πρώτα με την υπηρεσία αιμοδοσίας που σκοπεύετε να επισκεφθείτε και μιλήστε με κάποιον υπεύθυνο.

Αποκλείεται, εφόσον είναι μέρος πολυσυστηματικής νόσου.

Δεκτοί δότες ολικού αίματος ή συστατικών του αίματος ≥ 50 Kg (2004/33 ΕΚ).

Τα συνoδά δείγματα αίματος δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 30 ml.

Υπέρβαρα άτομα γίνονται δεκτά μετά από εκτίμηση τουιατρού για τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, εφόσον μπορούν με ευκολία να χρησιμοποιήσουν την καρέκλα της αιμοληψίας και δεν υπάρχει δυσκολία στη φλεβοκέντηση.

Αποκλείεται οριστικά.

Αποκλείεται για έξι μήνες μετά την πλήρη ίαση ή την επιστροφή του από ενδημική περιοχή εφόσον είχε συμπτώματα ή νόσησε. Δεκτός 4 εβδομάδες μετά την επιστροφή του από τροπική περιοχή εφόσον δεν νόσησε ή δεν είχε συμπτώματα.

Αποκλείεται όταν υπάρχει ιστορικό εγκεφαλικού.

Βλέπε Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας.

Αναβάλλεται αν είναι υπό έρευνα ή ανοσοθεραπεία. Αποκλείεται αν κάνει ή έχει κάνει θεραπεία με γοναδοτροπίνη ανθρώπινης υπόφυσης. Αναβάλλεται για 3 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας με Clomid, Clomifial για αποκλεισμό κύησης.

Οξεία: Αναβάλλεται για 2 εβδομάδες μετά τη λήξη των συμπτωμάτων και 1 εβδομάδα μετά το τέλος της θεραπείας. Σε χρόνια ιγμορίτιδα εξετάζεται η αιτία και η φαρμακευτική αγωγή.

Αποκλείεται οριστικά. Όλες οι κακοήθεις νόσοι είναι αιτία αποκλεισμού του αιμοδότη, εξαιρουμένου του καρκίνου in situ μετά από επιτυχημένη θεραπεία και εκτίμηση του ιατρού (2004/33 ΕΚ).

Επιτρέπεται δύο εβδομάδες μετά την πλήρη ίαση και μια εβδομάδα από το τέλος της αντιβίωσης. Αποκλείεται αν υπάρχει υποκείμενη νόσος ή αν βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Επιτρέπεται αν το τεστ είναι αρνητικό.
Επιτρέπεται αν το τεστ είναι θετικό αλλά μετά από ολοκληρωμένο έλεγχο έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει φυματίωση.

Αποκλείεται εφόσον υπάρχει οποιοδήποτε ιστορικό ενδοφλέβιας ή ενδομυϊκής χρήσης ουσιών χωρίς ιατρική συνταγή, συμπεριλαμβανομένων των αναβολικών στεροειδών ή των ορμονών (2004/33 ΕΚ).

Αποκλεισμός ως την επόμενη ημέρα συνήθους οδοντιατρικής εργασίας από οδοντίατρο. H εξαγωγή, τα σφραγίσματα και οι παρόμοιες εργασίες θεωρούνται ήσσονες χειρουργικές επεμβάσεις και αναβάλλεται η αιμοδοσία για μια εβδομάδα (2004/33 ΕΚ).

Αποκλείεται αν λαμβάνει παράγοντες πήξης.

Αποκλείεται.

Αποκλείεται οριστικά αν ρυθμίζεται με ινσουλίνη. Επιτρέπεται αν είναι ρυθμισμένος και αντιμετωπίζεται με δίαιτα ή εάν λαμβάνει απο του στόματος αγωγή (αντιδιαβητικά δισκία) ή ενέσιμη εκτός απο ινσσουλίνη ( π.χ Exenatide ή Liraglutide) και είναι σε σταθερό σχήμα και δόση τις τελευταίες 4 εβδομάδες (2004/33 ΕΚ).

Εξετάζουμε αν έχει επισκεφθεί περιοχές όπου υπάρχει κάποια επιδημία ή χώρες με υψηλή συχνότητα σε Ελονοσία, HIV, HBV κλπ. (δες χάρτη).

Χρειάζεται προσοχή μήπως υπάρχουν συμπτώματα ή καρδιαγγειακή νόσος. Αν λαμβάνονται προληπτικά στατίνες, δεν υπάρχουν παρενέργειες και είναι ασυμπτωματικός, γίνεται δεκτός ακόμη και αν βρίσκεται υπό θεραπεία.

Άτομα που παίρνουν φάρμακα γίνονται δεκτά ή απορρίπτονται ανάλογα με τη φύση του φαρμάκου που έχει συνταγογραφηθεί, του τρόπου που ενεργεί και της ασθένειας για την οποία χορηγείται (2004/33 ΕΚ).

Πρέπει να προσδιορίζεται η αιτία λήψης του φαρμάκου, γιατί μπορεί να δείχνει κάποια ασθένεια η οποία αυτομάτως θα έκανε τον δότη ακατάλληλο.

Σποραδική χρήση φαρμάκων, όπως βιταμινών, ασπιρίνης, ηρεμιστικών, εφόσον ο δότης είναι σε καλή κατάσταση, δεν αποκλείει την αιμοληψία.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη: Εξετάζεται η αιτία λήψης και αν δεν είναι αιτία απόρριψης, επιτρέπεται η αιμοδοσία αν από τη μονάδα δεν πρόκειται να παραχθούν αιμοπετάλια, διαφορετικά αναβάλλεται η αιμοδοσία για δύο ημέρες.

Στεροειδή (κορτιζονούχα): Αποκλείεται η αιμοδοσία για 12 μήνες από το τέλος της λήψης στεροειδών σε ενέσιμα ή χάπια ή κρέμα σε μεγάλη επιφάνεια και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αναβάλλεται για 7 ημέρες από την τελευταία δόση, αν δόθηκε σε αλλεργία ή περιστασιακές μυοσκελετικές καταστάσεις. Αποκλείεται οριστικά αν η θεραπεία δόθηκε για αυτοάνοσο νόσημα.

Δεκτός αν δεν παίρνει φάρμακα και αισθάνεται καλά.

Αποκλείονται από αιμοδοσία εάν δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν πλήρως και να δώσουν την συγκατάθεση τους για όλη την διαδικασία της αιμοδοσίας (περιλαμβανομένων και των υποχρεωτικών ελέγχων).

Άτομα με αγχώδεις διαταραχές ή διαταραχές διάθεσης (κατάθλιψη, διπολικές διαταραχές) μπορούν να αιμοδοτούν ανεξαρτήτως της ακολουθούμενης θεραπευτικής αγωγής, με την προϋπόθεση ότι είναι σε καλή γενική κατάσταση και δεν είναι εμφανώς αγχώδεις, καταθλιπτικοί ή σε μανία κατά την ημέρα της αιμοδοσίας.

Δεκτός μια εβδομάδα μετά το τέλος της αντιβίωσης και δύο εβδομάδες μετά την πλήρη ίαση αν πρόκειται για οξεία ωτίτιδα. Απορρίπτεται αν υπάρχει χρονία λοίμωξη.

Scroll to Top