Αποχαιρετώντας το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

 

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

 

Κλείνει ένας κύκλος της ζωής μου, της Προέδρου του ΔΣ του Ε.ΚΕ.Α.

 

Από τον Ιούλη 2015 μέχρι σήμερα είχα τη χαρά να υπηρετήσω το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μια τιμή που μου ανατέθηκε από το Υπ. Υγείας της κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

Στα περίπου 5 αυτά χρόνια η συνεργασία μου με όλα τα μέλη του Δ.Σ. του φορέα, τον Επιστημονικό Διευθυντή κ. Σταμούλη, τη Διευθύντρια της Δ/νσης Συντονισμού κα Οργάνωσης κα Τσιπούνη, όλους τους Προϊσταμένους Διοικητικών και Επιστημονικών Τμημάτων αλλά και όλους τους εργαζόμενους ήταν άψογη και δημιουργική και μαζί χτίσαμε ένα σημαντικό οικοδόμημα.

Το Ε.ΚΕ.Α., δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή του ως Αρμόδια Αρχή για το αίμα και τα παράγωγά του στην Ελλάδα, βγήκε από την αφάνεια και παρήγαγε πλούσιο έργο στην κατεύθυνση του στρατηγικού σχεδιασμού, συντονισμού, ελέγχου και εποπτείας της Αιμοδοσίας της χώρας και της συγκεντροποίησης λειτουργιών και διαδικασιών.

Το μέλλον ενός Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας με κεντρικό σχεδιασμό από την προσέλκυση των εθελοντών μέχρι τη διανομή των προϊόντων αίματος και την ασφαλή μετάγγιση των ασθενών είναι πιά ορατό και είναι μονόδρομος.

Η κεντρική προσέλκυση των εθελοντών, η συλλογή, ο έλεγχος και η επεξεργασία του αίματος, που είναι γεγονός από ετών σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, θα έχει ως αποτέλεσμα την αυτάρκεια σε αίμα, την εξάλειψη της «εκβιαστικής» αιμοδοσίας του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών, την εξασφάλιση ομοιόμορφης και σύμφωνης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας προϊόντων αίματος σε όλη την επικράτεια και μεγάλη οικονομία κλίμακας σε υλικούς και ανθρώπινους πόρους.

Από τις πολλές δραστηριότητες του φορέα στην κατεύθυνση της συγκεντροποίησης και διαρθρωτικής μεταρρύθμισης της Αιμοδοσίας της χώρας σταχυολογώ :

  • Οργανισμός του Ε.ΚΕ.Α., Αύγουστος 2016 και στελέχωση του φορέα, 45 εργαζόμενοι το 2015 και 170 εργαζόμενοι 2019.
  • Συγκεντροποίηση ορολογικού ελέγχου αίματος από 96 αιμοδοσίες σε 4 κέντρα, Ιούλιος 2017, εξοικονόμηση 15 εκ € ετησίως.
  • Συγκεντροποίηση μοριακού ελέγχου αίματος από 4 σε 2 κέντρα, εξοικονόμηση ~ 2εκ€ ετησίως, χαμηλότερη τιμή διεθνώς.
  • Συγκεντροποίηση ορολογικού ελέγχου από 4 σε 2 Κέντρα, Φεβρουάριος 2020, δηλαδή ορολογικός και μοριακός έλεγχος σε 2 Κέντρα.
  • Συγκεντροποίηση επεξεργασίας αίματος στην Αττική, σε εξέλιξη, θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 300.000 μονάδων αίματος ετησίως, θα αξιοποιήσει όλη την αλυσίδα παραγωγής προϊόντων αίματος, θα εφοδιάσει τα νοσοκομεία με ομοιόμορφης άριστης ποιότητας προϊόντα και αναμένεται να μειώσει κατά 50% το κόστος σε σύγκριση με το κόστος παραγωγής στις επιμέρους νοσοκομειακές αιμοδοσίες, εξοικονομώντας συγχρόνως ανθρώπινο δυναμικό.
  • Βιωματικές ψυχοεκπαιδευτικές δράσεις με σχολεία στο Ε.ΚΕ.Α., γίνονται φέτος για 3η χρονιά και ευαισθητοποιούν σημαντικό αριθμό μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και εκπαιδευτικών στην ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας (1500 μαθητές το 2019-2020).
  • Παραχώρηση στο Ε.ΚΕ.Α. 4 Σταθερών Αιθουσών Αιμοληψιών εκτός νοσοκομείων  (Δυτικό, Νότιο και Κεντρικό Τομέα της Αθήνας) για να κάνουμε την αιμοδοσία μια ευχάριστη εμπειρία, μακριά από το δυσάρεστα φορτισμένο χώρο του νοσοκομείου. Λειτουργεί ήδη αίθουσα στο Αιγάλεω και άμεσα θα λειτουργήσει στο Ελπίς.
  • Παραχώρηση έκτασης 7.500m2 από το Δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης για την ανέγερση Κέντρου Αίματος Βορείου Ελλάδας.
  • Διαγωνισμός για ενιαίο πληροφοριακό σύστημα Αιμοδοσίας, σε φάση αξιολόγησης προσφορών.
  • Αύξηση του εθελοντικά προσφερόμενου αίματος κατά 8 εκατοστιαίες μονάδες την περίοδο 2015 – 2018 (από 55% σε 63%).
  • Η Μοριακή τυποποίηση ομάδας αίματος των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών με θαλασσαιμία, έχουν ήδη τυποποιηθεί 1500 από τους 2500 ασθενείς και ήδη αναφέρεται ευκολότερη εξεύρεση αίματος και μείωση των μεταγγίσεων.

 

Η απερχόμενη διοίκηση του Ε.ΚΕ.Α. έβαλε τις βάσεις και αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της Αιμοδοσίας στη χώρα μας, σε εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Αισθανόμαστε περήφανοι για το έργο μας και ευελπιστούμε ότι θα συνεχισθεί και θα υποστηριχθεί ενεργά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τη νέα Διοίκηση του φορέα.

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μας σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα που δεν ήταν περίπατος, αλλά έγινε σε σύγκρουση με συμφέροντα και νοοτροπίες. Ευχαριστώ τους αρωγούς και συνοδοιπόρους μας που ήταν πολλοί από διάφορα μετερίζια: εθελοντές αιμοδότες,  επαγγελματίες υγείας, επιστήμονες της φαρμακοβιομηχανίας, σύλλογοι ασθενών, άνθρωποι των ΜΜΕ, άνθρωποι από το χώρο της διαφήμισης, εκπαιδευτικοί, άνθρωποι της τέχνης, κοινωφελή ιδρύματα, όλους όσους έγιναν κρίκοι στην αλυσίδα της Αιμοδοσίας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα Διοίκηση του ΕΚΕΑ και είμαι βέβαιη ότι θα εργασθεί για την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης της Αιμοδοσίας της χώρας με στόχο την επάρκεια και μεγαλύτερη ασφάλεια  και ποιότητα του αίματος και των παραγώγων του και τελικά την καλύτερη φροντίδα των ασθενών.

 

Η απερχόμενη Πρόεδρος του ΔΣ του Ε.ΚΕ.Α.

Χάρις Ι. Ματσούκα

  Αιματολόγος

 

Scroll to Top