Κύπελλο Εθελοντικής Αιμοδοσίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ»

Για πρώτη χρονιά φέτος, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) ενώνει τις δυνάμεις του  με την Ε.Σ.Κ.Α. (Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αττικής)  διοργανώνοντας έναν διαφορετικό,  πιο ανθρώπινο θεσμό στο μπάσκετ, το «ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ». Για έναν ολόκληρο χρόνο και με την πολύτιμη υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (με την οποία το Ε.ΚΕ.Α. έχει υπογράψει Πρωτόκολλο Συναντίληψης ήδη από τον Ιούνιο του 2017), θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δώσουμε…πάσα στη ζωή!

Το περασμένο Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020, στην Αίθουσα Τύπου στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ, παρουσία του Τύπου, μελών της ΕΣΚΑ και πολλών καλεσμένων, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γιώργος Μαυρωτάς,  η Πρόεδρος του Ε.ΚΕ.Α. κ. Χάρις Ματσούκα, καθώς και μέλη του Συμβουλίου του Ε.ΚΕ.Α έδωσαν συνέντευξη τύπου αναλύοντας τη νέα προσπάθεια.

Τον λόγο του Προέδρου Ε.Σ.Κ.Α. Κος  Γιάννη Αλεξόπουλου μετέφερε η Αντιπρόεδρος Κα Ελισάβετ Φάσουρα, καθώς προσωπικοί λόγοι  δεν επέτρεψαν την παρουσία του. Η διοίκηση της Ε.Σ.Κ.Α. ανακοίνωσε το νέο θεσμό, ευχαριστώντας παράλληλα τον Γ.Γ. Αθλητισμού Κο  Μαυρωτά και την Πρόεδρο του Ε.ΚΕ.Α. Κα. Ματσούκα για την υποστήριξή τους στο όραμα αυτό. Πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα θεσμό που θα διαρκέσει όλο το χρόνο, στο τέλος του οποίου θα ανακοινωθεί το σωματείο με τη μεγαλύτερη προσφορά σε αίμα καθώς και στοιχεία  τη γενικότερη συμμετοχή από όλα τα σωματεία μας. Όπως η καλύτερη ομάδα επιβραβεύεται στον αγώνα, με τον ίδιο τρόπο θα επιβραβεύεται και ο νικητής του Κυπέλλου αυτού μαζί με όλους όσους συμμετάσχουν.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γ.Γ. Αθλητισμού, ο οποίος εστίασε ιδιαίτερα στη νέα διάσταση που αποκτά ο αθλητικός υγιής συναγωνισμός, ενσωματώνοντας αρχές όπως η προσφορά, η ισότητα και η αλληλεγγύη δίνοντας πραγματικό νόημα στην έκφραση που χρησιμοποιούμε μεταφορικά «ματώνω για τη νίκη». Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η αθλητική ηγεσία θα είναι πάντοτε αρωγός σε πρωτοβουλίες που προάγουν τον υγιή ανταγωνισμό εφαρμόζοντας πιστά το μότο «ο αθλητισμός είναι ζωή».

Εκ μέρους του Ε.ΚΕ.Α., η Πρόεδρος κα Ματσούκα μίλησε για τη σημασία της νέας δράσης:

“Καλησπέρα καλή χρονιά κι από μένα. Αρχίζει πάρα πολύ ωραία η καινούργια χρονιά για την αιμοδοσία με αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία της ΕΣΚΑ, να εντάξει τον κόσμο της, την δύναμή της, κάτω από τη σημαία της αιμοδοσίας.

Όπως πολύ καλά το είπε ο κύριος Γενικός Γραμματέας, μιλάμε για ένα κίνημα, το αθλητικό κίνημα που αυτή τη στιγμή αυτό ενώνεται με το αιμοδοτικό κίνημα. Είναι λοιπόν μία πολύ καλή στιγμή, οι αθλητές που ήταν πάντα ένα πολύ καλό υλικό για την αιμοδοσία καθώς είναι υγιείς και νέοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μέσα τους το “μικρόβιο” της άμιλλας και ταυτόχρονα έχουν ένα τρόπο ζωής που συνάδει με την φιλοσοφία του υγιή εθελοντή αιμοδότη να γίνουν μέρος και του δικού μας κινήματος.

Είναι πολύ σημαντική αυτή προσπάθεια, είναι εμβληματική στιγμή αν θέλετε, ένα σημείο τομής. Δημιουργείται ένας μεγάλος σύλλογος στο Ε.ΚΕ.Α, αυτός των αθλητών της καλαθοσφαίρισης που περιλαμβάνει περίπου 200 σωματεία και αυτό μπορεί να είναι η απαρχή για να φέρουμε περισσότερους αθλητές, όλους τους αθλητές κοντά στην εθελοντική αιμοδοσία.

Επίσης είναι σημαντικό ότι αυτή η κίνηση αποτελεί μία νέα αντίληψη για τους συλλόγους τους αιμοδοτικούς, κάτι το οποίο στην Ελλάδα είναι διαφορετικά δομημένο σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου. Όπως θα ξέρετε στην Ελλάδα συνεχίζουμε να έχουμε ανάγκη από αιμοδότες αντικατάστασης (συγγενείς). Δεν έχουμε 100% εθελοντές αιμοδότες παρότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Συνεχίζουμε να χρειαζόμαστε το 30% των συγγενών των ασθενών για να αιμοδοτήσουν.

Μια τέτοια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε πολλούς ανθρώπους και οι οποίοι μάλιστα μοιράζονται τον ίδιο τρόπο σκέψης, ζωής, το ίδιο ιδανικό, να τους φέρουμε λοιπόν όλους πιο κοντά στην εθελοντική αιμοδοσία με ένα αίσθημα αλληλεγγύης και κοινωνικής δράσης είναι άκρως σημαντική, καθώς γίνεται χωρίς να έχει να κάνει με κανενός είδους ανταπόδοση.

Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, είναι μια νέα αρχή για την εθελοντική αιμοδοσία στη χώρα μας και πιστεύω ότι αυτό όλο το εγχείρημα θα προσελκύσει κι άλλους ανθρώπους, περισσότερους, για να πετύχουμε επιτέλους αυτό που στοχεύουμε. Αυτάρκεια αίματος στη χώρα, με σύγχρονο τρόπο, με ένα καινούργιο πνεύμα. Ας ξεκινήσει λοιπόν αυτό από το 2020, με αυτή την εξαιρετική ιδέα, το “Κύπελλο Εθελοντικής Αιμοδοσίας” που θα είναι μεγάλη μας χαρά να το υλοποιήσουμε μαζί”.

Μετά το τέλος της  Συνέντευξης Τύπου, όλοι φορείς ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά, με την ευχή να γίνει ένας άκρως θετικός απολογισμός για το “Κύπελλο Εθελοντικής Αιμοδοσίας”.

Το «Κύπελλο Εθελοντικής Αιμοδοσίας» λοιπόν ήρθε για να μείνει.

Γιατί… το μπάσκετ κυλάει στις φλέβες μας!!!

 

Scroll to Top