Εθελοντική Αιμοδοσία Παρασκευή 9 Ιουλίου Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (περιστύλιο)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Εθελοντική Αιμοδοσία

Παρασκευή 9 Ιουλίου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (περιστύλιο)

9.30-14.30

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2021

 

 

Φέτος το  κεντρικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη ήταν «Δώσε αίμα. Κράτα τον κόσμο ζωντανό» («Give blood and keep the world beating»). Ο στόχος το μηνύματος είναι να εστιάσει στη δύναμη της αλληλεγγύης και της προσφοράς, που μπορεί να κρατήσει τον κόσμο ζωντανό και τις καρδιές να χτυπούν.

Τη φετινή χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (14/6) δεν εορτάστηκε με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Έτσι, ως ΕΚΕΑ αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τη φετινή ημέρα, διοργανώνοντας δύο εθελοντικές αιμοδοσίες με μεγάλο συμβολισμό.

Μετά τη διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας στις 14 Ιουνίου, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, όπου η ελληνική πολιτεία τίμησε τον εθελοντή αιμοδότη, προχωράμε στη διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Επιλέγουμε έτσι να στείλουμε ένα διπλό μήνυμα. Ότι η προσφορά και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, «κρατούν τον κόσμο ζωντανό» και ταυτόχρονα είναι στοιχείο της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού μας.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του σε όλους εκείνους τους εθελοντές αιμοδότες που με την πράξη τους μέσα σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες, έδειξαν την ευαισθησία τους και την ευσυνειδησία τους, στηρίζοντας και τους συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη και το σύστημα υγείας συνολικά.

Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, με την ελπίδα η εθελοντική προσφορά αίματος να γίνει συστηματική, έτσι ώστε να καταφέρουμε ως χώρα να επιτύχουμε την κάλυψη των αναγκών σε αίμα από 100% εθελοντική αιμοδοσία, τόσο σε ομαλές όσο και σε έκτακτες συνθήκες.

Οι εθελοντές αιμοδότες που έχουν λάβει μέρος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμών μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά, ενώ στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν τυχόν αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Ας μην αφήσουμε καμία ζωή να κινδυνέψει αυτό το καλοκαίρι, ας κάνουμε το βήμα της εθελοντικής αιμοδοσίας, ας χαρίσουμε το πιο σημαντικό δώρο, τη ζωή!

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα:

  • Θερμομέτρηση κατά την είσοδο
  • χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό)
  • αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας
  • τήρηση των αποστάσεων
  • τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Για ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2132146716,  2132146726 (από 5/7 έως 8/7 και ώρες 09.00-15.00).

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

  • Να είσαι 18-65 ετών
  • Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
  • Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
  • Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας
  • Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες

 

Δώσε Αίμα και χάρισε το σημαντικότερο δώρο, τη ζωή!

 

 

Scroll to Top