ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΤΙΤΙΚΑΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΠΑΠΟΥΛΑΚΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΤΙΤΙΚΑΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΠΑΠΟΥΛΑΚΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ»

 

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να "φεύγουν" από κοντά μας ως φυσική παρουσία, συνεχίζουν όμως να "ζουν" μέσα από το σημαντικό έργο που έχουν αφήσει ως πολύτιμη κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

2 χρόνια πέρασαν από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή , η πρωτοπόρος ομότιμη καθηγήτρια Αιματολογίας Τιτίκα Μανδαλάκη* και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σε συνεργασία με την Ν.Υ.Α. του Λαϊκού Νοσοκομείου, διοργανώνουν αιμοδοσία για να τιμήσουν τη μνήμη της, το Σάββατο 7/5, 9.00-15.00 στο “Παπουλάκειο” Αναγνωστήριο της Ιατρικής Σχολή Παν/μίου Αθηνών. Μπορείτε να καλείτε για ραντεβού στα τηλέφωνα 2132146716-726 (5/5  6/5, 8.00πμ-15.00μμ).

 

Λίγα λόγια για την Τιτίκα Μανδαλάκη από τον Επιστημονικό Διευθυντή του Ε.ΚΕ.Α., κ. Κώστα Σταμούλη:

“Πάνε δύο χρόνια που «έφυγε» η μεγάλη Κυρία της αιμοδοσίας. Ο άνθρωπος που στις δύσκολες για την εθελοντική αιμοδοσία εποχές, δεν έκανε τίποτε άλλο από αυτό που έλεγε ο Οδ. Ελύτης «Να ενοχλείτε, να είστε η άμμος και όχι το λάδι στα γρανάζια του κόσμου»! Τιμούμε και θυμόμαστε τους ανθρώπους που άφησαν το αποτύπωμα τους στην αιμοδοσία της χώρας μας.

Ένας από τους πολλούς μαθητές της, Κώστας Σταμούλης – Αιματολόγος Επιστημονικός Δ/ντης Ε.ΚΕ.Α “

 

*Η Τιτίκα Μανδαλάκη, με καταγωγή από την κάτω Βιάννο , σπούδασε Ιατρική και αναγορεύθηκε διδάκτωρ και υφηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών χωρίς ποτέ να καταλάβει έδρα σε αυτήν. Ανέπτυξε πλούσια Ιατρική (στους τομείς της Αιμοδοσίας και της Αιμορροφιλίας) ερευνητική και συγγραφική δράση στην Αιματολογία.

Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και πρόεδρος της το χρονικό διάστημα 1986-88.

Έπειτα από μετεκπαιδεύσεις σε ειδικά θέματα Αιματολογίας στην Ελβετία (Ζυρίχη) και στη Γαλλία (Παρίσι), εργάστηκε ως επιμελήτρια του Α’ Περιφερειακού Κέντρου Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου κι από το 1971 διεύθυνε το Β Περιφερειακό Κέντρο Αιμοδοσίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών.

Αφοσιώθηκε στην ειδικότητα της Αιματολογίας και κυρίως σε δύο βασικούς τομείς: α/ στην Αιμόσταση (διαταραχές της πήξεως του αίματος, αιμορραγικές διαθέσεις, θρομβώσεις) και β/ στην Αιμοδοσία (από επιστημονική, οργανωτική, νομοθετική και κοινωνική πλευρά).

Σ’ όλο αυτό το διάστημα της επιστημονικής της καριέρας υπήρξε ιδρυτικό κι ενεργό μέλος πολλών ελληνικών και Διεθνών επιστημονικών εταιρειών, οργανώτρια ελληνικών και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Ιδιαίτερα επισημαίνεται το συνεχές και σημαντικό εκπαιδευτικό της έργο απ’ το 1995 σε φοιτητές ιατρικής, ειδικευμένους στην Αιματολογία Ιατρούς, σε Σχολές Επισκεπτριών Αδελφών Νοσοκόμων, καθώς και σστο ειδικευμένο στην αιμοδοσία ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό.

Η σταδιοδρομία της στην ιατρική παρέμεινε άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αιμορροφιλικούς ασθενείς, τους οποίους φρόντιζε με αγάπη και αφοσίωση, μεριμνώντας όχι μόνο για την αντιμετώπιση της νόσου, με πρωτοπόρες και σύγχρονες για την εποχή μεθόδους, αλλά και για την εκπαίδευση και επαγγελματική τους αποκατάσταση. Οι αιμορροφιλικοί ασθενείς την αποκαλούσαν «Μητέρα». Καθοριστική ήταν επίσης και η συμβολή της στην εφαρμογή και ανάπτυξη της «εθελοντικής αιμοδοσίας» στην Ελλάδα συμβάλλοντας αποφασιστικά:

-Στην ανάπτυξη των Κέντρων Αιμοδοσίας στην Ελλάδα

-Στην κατάργηση των ιδιωτικών τραπεζών αίματος

-Στην εξάλειψη της αμειβόμενης αιμοδοσίας

Εξίσου πλούσια είναι η και αρθρογραφία της (το πλήθος των επιστημονικών της εργασιών προσεγγίζει τις χίλιες), με δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά σχετικά με την ειδικότητά της.

 

 

Scroll to Top