Μία νέα εποχή για την Αιμοδοσία στη χώρα

Με την παρουσία του εκπροσώπου του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ιωάννη Δέδε, του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και υπηρεσιακών  παραγόντων του Υπ. Υγείας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Αίθουσας Κεντρικής Επεξεργασίας Αίματος, την Τρίτη 4 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ στις Αχαρνές, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για την Αιμοδοσία στη χώρα μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν διοικήσεις των νοσοκομείων της Αττικής και στελέχη  των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Αιμοδοσίας. Όπως τόνισε ο Υπουργός «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα γιατί κάνουμε ένα μεγάλο βήμα αναδιοργάνωσης όλου του συστήματος διαχείρισης του αίματος στη χώρα μας, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το σύστημα αιμοδοσίας της χώρας μας εκσυγχρονίζεται, κάνοντας χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και παρέχει τη δυνατότητα ορθολογικής διαχείρισης και διανομής του αίματος και των προϊόντων του, ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών.  Είναι ένα καλό σημάδι, γενικά σε μία περίοδο όπου η χώρα έχει βγει από τη μεγάλη δυσκολία, που δείχνει ότι μπορούμε να οργανωνόμαστε καλύτερα, ότι δεν αρκούμαστε σε μία μίζερη διαχείριση μίας δύσκολης καθημερινότητας αλλά ότι βάζουμε υψηλούς στόχους, με έμπνευση, αφοσίωση και με αξιοποίηση του ανθρώπινου και επιστημονικού δυναμικού κάνουμε βήματα προόδου».

Στο Κέντρο Επεξεργασίας Αίματος θα γίνεται η κεντρική επεξεργασία όλων των μονάδων αίματος της Αττικής κάτι το οποίο,  όπως τόνισε η πρόεδρος του ΕΚΕΑ Χάρις Ματσούκα: «θα επιτρέψει να γίνει κεντρική επεξεργασία μέχρι και 300.000 μονάδων αίματος με πολύ λιγότερο προσωπικό, θα αποδώσει πολύ καλύτερης ποιότητας παράγωγα, με αυτοματοποιημένο τρόπο για να καλύπτονται οι ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών με επάρκεια και ασφάλεια».

«Για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα» μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, Χρήστος Πρωτόπαπας.

«Το αποτέλεσμα θα είναι να βγούμε από την αγωνία εξεύρεσης αίματος από το συγγενικό μας περιβάλλον» είπε η Βάνα Μυρίλλα αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών.

Scroll to Top